Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Negoiu,Hunedoara: 100 de ani de la primul botez, 11 septembrie 2011 

Data de 11 septembrie pare o dată fatidică pentru lume și asta datorită evenimentelor care s-au petrecut în anul 2001 în U.S.A.

Pentru creștinii din localitatea Negoiu, județul Hunedoara, data de 11 septembrie 2011 a însemnat însă o sărbătoare specială, Biserica Creștină Baptistă din localitate a sărbătorit 100 de ani de la primul botez.

Într-o zi frumoasă de sfârșit de vară și început de eternitate, în localitate au fost prezenți mulți fii ai satului care s-au bucurat de reîntâlnirea cu propria istorie, de lumina de septembrie, de Evanghelie, de peisajul extraordinar al zonei, de legăturile dintre creștinii din țară.

A fost multă lume, sărbătoarea s-a ținut în curtea bisericii pentru ca toți să audă versete din Biblie, mărturii,  cântece creștine.

Fanfara Bisericii Creștine Baptiste din Răchitova , condusă de pastorul Florin Popa a mângâiat  sufletele și aerul înalt al Negoiului, iar pastorul Mircea Ursu, președintele Comunității Baptiste de Hunedoara, a păstrat echilibru între prezent și trecut, prezentând pe rând oameni, evenimente, istorii, portrete, a făcut legătura cu mesajul Scripturii în mod concret, pledând pentru o relație autentică între credincios și Dumnezeu, prin Isus Hristos, sub călăuzirea Duhului Sfânt.

Actualul pastor al bisericii din Negoiu, Moldovan Aron, vizibil emoționat, a prezentat pe scurt istoria bisericii, a pus accentul pe faptele bune și pe mărturia la care este chemat creștinul astăzi.

De față a fost și Ciocan Ioan primul pastor ordinat al bisericii în anii cincizeci, care a citit cu emoție textul biblic dedicat sărbătorii, iar pastorul Borteș Iosif și-a reaminti că în perioada în care a fost păstor a botezat peste optzeci de persoane într-o perioadă grea, marcată de evenimentele sociale ale anilor șaptezeci și de slăbiciunile omenești inerente unui început de drum în slujire.

De fapt au fost prezenți creștini din întreaga țară, foști membrii ai bisericii, din Alexandria, din Țara Hațegului, din Banat, din Hunedoara, din Oltenia, au fost prezenți bătrâni cu părul alb sau tineri cu suflet năvalnic. Astfel Dumitrescu Petru și-a reamintit că a fost diacon al bisericii pe durata slujirii a șase păstori, a rămas lângă Dumnezeu și a căutat să fie o mângâiere pentru membrii bisericii  în vremuri mult mai grele în care lupta cu păcatul omului era puternică. Biserica avea în acei ani o fanfară de peste 30 de membrii și la un moment dat, pentru a se continua construcția locașului nou, au trebuit să vândă o parte din instrumentele muzicale, erau vremuri în care deciziile se luau greu, prioritățile au fost bine stabilite pentru ca lumea să reziste prin credință.

Au fost amintiți primii slujitori ai Evangheliei în zona Negoiului precum: Ștefănic  Mihai, Dăbuceanu (poreclit Don), sau Cure Simion ajuns secretar de Comunitate Creștină Baptistă.

 

Au fost emoționați și au avut lacrimi în ochi Bîrz Nicolae, păstor din Oltenia venit la Negoiu pentru a rememora vremurile de evanghelizare de la începutul activității sale, ori Dumitrescu Siminic, pastor, care și-a adus aminte de vremurile când prezenta cu timiditate Evanghelia.

Cine a privit chipurile celor din curtea bisericii în data de 11 septembrie 2011, a înțeles că bucuria sărbătorii marchează sufletele și că o astfel de zi nu se uită ușor. Poate din cer, de undeva, de sus, au privit și cei care nu mai sunt, dar care au trăit în Negoiu bucuria credinței într-un Mântuitor plin de dragoste.

Din perspectiva istoriei creștine, orice teolog ar fi susținut că  misiunea de a duce Scriptura la omeni ar fi putut începe în Hațeg, ori în Hunedoara, în orașe cu potențial și resurse, dar Dumnezeu care dă putere celor care îl iubesc Și-a început misiunea de pe înălțimile dealurilor din Negoiu, bazându-se pe oameni modești dar disponibili, iar valul a curs spre lume, simplu, aproape anonim, dar cu putere, puterea de a transforma vieți…

 

Constantin Stancu, 11 septembrie 2011    

 


Vezi Toate Drumetiile